KronosMortus.com – Kharnha (2011) review

Ez a Kharnha című öt számos kislemez előzi meg az orosz folk metálosok új nagylemezét.

Első hallásra kissé csalódás volt a zene, nem azt kaptam, amit vártam.

Fokozatosan háttérbe szorultak a WinterMoon Symphony lemezüket jellemző és az azt egyedivé varázsoló szólisztikus gitártémák.

Már az Aperion EP-n is megfigyelhető volt ez a törekvés, különösen a címadó számban, bár azért ott volt jócskán instrumentális dal is. Ez azért is sajnálatos számomra, mert úgy gondolom, hogy ez volt a legnagyobb erényük és a zenéjük többi alkotó eleme nem hordozott annyi egyediséget. Persze nem voltak elcsépelt témáik, de főleg alapvető elemekből építették fel dalaikat.

A gitárszólók egyébként újfent zseniálisak, ezért is fájó, hogy csappant az előfordulásuk. A szokásos intrót követően bele is csapnak a lendületes Bridge of Hope című tételbe. Az új számokban sokkal több szerepet kaptak az énektémák, ami azért is meglepő, mert nem ez volt a fő erősségük. Szerencsére van egy sor vendégénekes, akik sokat dobnak a színvonalon, folkos ihletettségű dallamaikkal hozzájárulnak az igényes végeredményhez.

A kislemez a címadó dal szimfonikus változatával zárul.

Meg kell, említsek egy másik számomra sajnálatos dolgot is, ez pedig az, hogy a basszusgitárt alig lehet hallani. Különösen szembetűnő ez az előző Aperion EP-hez képest, ahol is ereje teljében szólt e remek hangszer.

A már említett néhány negatívumtól függetlenül ez egy jól összerakott, komoly munka, kell neki néhány hallgatás, és nagyszerű szórakozást tud nyújtani.

Original source:
www.kronosmortus.com